Lietuviškas vynas ir jo gamybos paslaptys

vynasNors lietuviai negali pasigirti laiko patikrintomis vyno gamybos tradicijomis, lietuviškas vynas žaibiškai populiarėja ne tik gimtojoje šalyje, bet ir kitose Europos valstybėse. Mūsų šalies vynai gaminami natūralios fermentacijos būdu, derinant įvairius vaisius ir uogas. Tiesa, statistika rodo, kad lietuviškas vynas paprastai gaminamas namuose ir siūlomas artimiausiems draugams ar šeimos nariams. Komerciškai gaminamas vynas kol kas neturi palankių investicijų.

Naminis lietuviškas vynas išsiskiria subtiliu aromatu ir nepriekaištingu skoniu. Vienas svarbiausių jo privalumų – su meile atliekamas gamybos procesas ir ekologiškos medžiagos. Paprastai šie vynai yra kur kas mažiau sulfituojami. Tiesa, tokie vynai kur kas greičiau genda, t. y. jų gyvavimo laikotarpis yra gana trumpas. Naminiai lietuviški vynai yra kokybiški, subtilūs ir aromatingi. Jų gamybai naudojami įvairūs vaisiai ir uogos, dažniausiai – juodieji ir raudonieji serbentai, vyšnios ir agrastai. Rečiau – mėlynės, rabarbarai ir spanguolės.

Nors garsieji pasaulio vynai gaminami iš vynuogių, lietuviai vertina vaisių vynus. Tai puikus sprendimas originalaus skonio ieškantiems gurmanams. Specialistai tvirtina, kad lietuviško vyno gamybos technologijos maloniai nustebina daugelį užsienio svečių, maniusių, kad vienintelė vyno gamybos niša yra įvairių rūšių vynuogės. Tiesa, vaisių ir uogų vynai nėra skiriamasis lietuvių bruožas. Minėtieji gėrimai gaminami daugelyje kitų valstybių, kuriose dominuoja vėsesni orai, t. y. nėra palankių sąlygų vynuogėms subręsti. Be to, išradingiausi vyndariai uogomis ir vaisiais neapsiriboja – vynas gali būti gaminamas ir iš morkų, burokėlių ar net javų.

Lietuviškų vynų įsigijimas kelia šiokių tokių sunkumų. Paprastai vyndariai nebendradarbiauja su prekybos centrais ir savo produkciją parduoda tik suinteresuotiems asmenims. Apie naujus vynus galima sužinoti Vyndarių asociacijos šventėse, kurios organizuojamos įvairiais metų laikais ir suburia ne tik profesionalių, bet ir mėgėjų vyndarių komandas. Minėtųjų švenčių metu mėgaujamasi vynu ir dalijamasi aktualia informacija, susijusia su vyndaryste ir naujausiais technologiniais sprendimais. Lietuvoje gaminami tiek silpnesni, tiek stipresni vynai. Didžiausias dėmesys skiriamas saldiesiems gėrimams. Iššūkių kelia sauso vyno gamyba, todėl ne visi vyndariai ryžtasi šiam darbui.

Lietuviškas vynas dera su įvairiais patiekalais ir desertais. Saldesniais vynais mėgaujamasi su saldžiais varškės sūriais ar kitais desertais. Prie kiaulienos patiekalų puikiai tiks vyšnių vynas, prie vištienos ir kalakutienos gaminių – agrastų vynas. Žvėriena derinama su juodųjų serbentų gėrimu, aviečių ir aronijų vynais. Lengvi vynai, kurių gamybai naudojami svarainiai ar obuoliai, dera su lengvais užkandžiais, pvz., riešutais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.